Något jag är stolt över

Kom på att jag hade börjat med den där listan och inte riktigt fullföljt den. Sen var det bara en massa tråkiga punkter så jag skriver dom jag vill skriva helt enkelt!

Något jag är stolt över är att jag vågade åka till Norge utan jobb. För i efterhand har det visat sig att det var smartast. Hade vi inte haft boende här hade vi inte kunnat söka jobb lika effektivt och vi fick jobb på slakteriet och började på en gång.
Det är många som inte trodde på oss när vi åkte hit och inte hade jobb, och visst det är en stor risk man tar. Med en väääldigt hög hyra + en deposition när man flyttar in så går det pengar. Men jag hade sparat mycket och det gick ju bra! Vi fick jobb efter fyra dagar och allting löste sig!
Ibland måste man ju chansa lite också. I det här landet gäller följande, vill du ha jobb - då får du jobb.




I den här staden bor jag! Min kamera och dator vill inte bli kompisar så jag kan inte lägga upp några egna bilder.

Saker jag saknar med Sverige

Trots att Sverige och Norge är grannländer så är det många saker som skiljer dem åt.

MAT.
Utbudet i Norge är extremt dåligt. Det finns väl på ett ungefär samma saker som i Sverige, men det är det att i Sverige finns det så mycket mer att välja mellan. Couscous och bulgur finns på varenda butik hemma, men här är det inte alltid så självklart. Matvete och quoinoa kan du glömma.
Det finns EN, ja EN mataffär i hela Trondheim som har halloumi-ost. Fetaost finns, men till skillnad från Sverige där det finns fyra olika märken att välja mellan, så finns det ett märke och dom har bara fetaost i olja.
Yoghurt finns, i ett fåtal smaker, men bara i små plastförpackningar som dessutom är svindyra.
Smågodis saknar jag också. Det finns här, men inte alls lika stort utbud som i Sverige. Det kostar cirka 10,90/hg oftast. NOK!!!
Vad som finns i Norge är bröd. Bröd bröd bröd och pålägg förstås. Bröd är väldigt billigt och du kan få en stor limpa för fem kronor. Det är alltid nybakat färskt bröd som man köper i papperspåsar och varje affär har en "brödskärarmaskin" som skär upp perfekta skivor! På detta har norskarna leverpostej, skinkost, gulost, brunost (mesost typ), nugatti, makrill. Allting i en salig blanding som dom travar på varandra och lägger lite smörpapper mellan skivorna för att inte påläggen ska blandas.

SKATTESYSTEMET.
Kan väl inte påstå att det är det bästa i Sverige och inte så lätt att förstå sig på heller, men här är det ju omöjligt. När du får ett jobb måste du gå till Skatteetaten (skatteverket) för att skaffa dig ett skattekort. Där ska du uppge hur mycket du förväntas tjäna under året. Sen får du skattekortet hemskickat i brevlådan. Förhoppningsvis har dom räknat har du fått rätt skattetabell.
Problemet är bara att om du får ett jobb kan det hända att du ska börja redan nästa dag. Utan skattekort kan du inte få någon lön utbetalad. Skatteetaten har öppet 10-15 mån-fre. Säg att du jobbar 08-16, hur ska du då hinna ta dig dit?

SERVICE.
Det är välkänt att svenskar är mer serviceinriktade än norrmän. Går du in i en affär hemma får du oftast frågan om du vill ha hjälp, man hälsar (oftast) glatt på dom som sitter i kassan, kanske byter några ord. Det händer sällan här.
När jag skulle skaffa bank här i Trondheim blev jag extremt dåligt behandlad. Jag fick "hjälp" av en kvinna att skaffa ett konto och jag tror jag förstörde hennes dag genom att vara svensk. RASIST!!!

DYYYYYRT.
Det mesta här är dyrt. Förutom brödet. Buss kostar 30 kronor för en enkel resa. En liter mjölk kostar 13 kronor. En liiiten burk creme fraiche kostar 20 kronor. En cider kostar 30 kronor. Tullavgifter på vägarna, ja det mesta är dyrt. Inte brödet då.

Jag tror jag står ut i det här landet ett halvår till. Sen åker jag hem!



Dom här saknar man ju förstås också. Och lille Caspolainen såklart. På fredag åker jag hem!

Första och andra dagen på nya jobbet, igen..

Igår var jag och vikarierade på mitt 6:e dagis. Som tur var fick jag stanna veckan ut! Hittills har jag som längst varit på ett dagis i tre dagar.
Försöker välja kläder såhär på kvällskvisten. Två av barnen frågade mig idag varför jag JÄMT har på mig samma kläder. Då har jag varit där andra dagen och råkat ha svarta leggings på mig båda dagarna. Igår hade jag en finstickad beige lite större tröja och idag hade jag en kritvit tightare tröja (den på bilden).
Så frågar den ena "har du bara en genser (tröja på norsk) eller????"
Tack för den och det ska jag tänka på nästa gång jag går på byen!



Kanske skulle gå i mina IKEA-kläder?

Växa upp

Kommer på mig själv med att tänka att det skulle vara mysigt med en korsordstidning. Vuxenpoäng eller rent utav tantpoäng?

RSS 2.0